Разлози који би Вас могли мотивисати
да потражите правни савјет ...

Резиме

Шта рећи у резимеу (сажетку)? Надам се да сте читајући о одређеним темама стекли бар јаснију слику о грађанском праву. Ово што је овдје представљено је само увод у нешто много много веће.

Јасно је да можете да тврдите да знате сва своја права, али треба бити објективан и признати да је право море прописа који регулишу широку област људског понашања.

Студенти права у новонасталим државама бивше СФРЈ студирају право 4 године. Многи и више јер није лако завршити тај факултет. Студенти се одмах на почетку сусрећу са големом материјом права. Када заврше суденти помисле - ех, готово је с учењем. Међутим, када дођу у праксу морају да констатују да ће морати још тога доста да науче.

Проблем закона је у томе што неки закон не може до детаља регулисати одређену материју. Наиме, увијек се појаве случајеви који нису нормирани па се поставља питање шта урадити. Судска пракса попуњава рупе. Али како судска пракса није обавезујућа за судију и његову процјену како ријешити неки предмет - поуздавање у такву праксу може бити само још једна лажна нада да нешто може бити ријешено на одређени начин.

Стога, ако имате какав проблем који мора ићи пред суд не уздајте се превише у себе и своје знање (чак и ако сте нешто прочитали од закона). Најбоље би било да обиђете више адвоката, да чујете њихова мишљења о вашем проблему, да оцијените ко је ту озбиљан. Некада ће вам непознат адвокат боље "одрадити" предмет од оног који је "развикан". Морате знати да адвокати који имају пуно предмета можда неће посветити довољно времена вашем случају јер је ваш предмет можда рангиран новчано веома ниско. Сигурно је да ће њихов осмијех бити већи тамо гдје треба да им је хонорар већи. Може се чак десити да код адвоката који има превише предмета ваш предмет буде и лоше обрађен - сваки предмет је прича за себе - а на детаље се мора обратити посебна пажња. Да ли онда у таквој ситуацији адвокат који има преко главе посла може ићи у детаље?

Када немате случај који треба да иде пред суд - већ када морате нешто да утаначите кроз неки уговор - што је предмет тог уговора или другог правног посла већи у новчаном изразу - мораћете размислити да ли и тада ићи код адвоката. Због чега? Па одређени правни послови се морају закључити у писменој форми, а та писмена форма тражи и да садржај тог правног посла буде тачно фиксиран. Одређени правни послови траже да битни елементи неког уговора буду садржани у исправи. Глупо би било испустити неки од битних елемената - јер су битни елементи неког уговора и његови најнужнији елементи. Ако уговор нема неког битног елемента може се поставити питање да ли има уговора. Тако би чак могло доћи до спора, а Ви то свакако желите избјећи. Стога, закључите уговор којем ће правни поредак пружити заштиту ако дође до спора. Јер ако то не урадите могло би доћи до штете по Вас - а Ви је не желите.

Ове странице сматрајте само уводним страницама у побољшавање вашег знања. Немојте их сматрати коначним, те закључити како сте сазнали оно што вам је требало. Овим страницама се има додати још много тога. Правници су исписали књиге са многобројним страницама које леже по библиотекама. Ако баш и нисте правник, а нека Вас материја интересује, а немате новца за плаћање адвоката и правника - отиђите у библиотеку вама најближег Правног факултета - узмите тражену књигу и прочитајте. Добићете много више одговора него на овим странама. Али ни то неће некада бити довољно.

Рећи ћу Вам да је јадан мој бивши комшија, а сада другар, због неког свог проблема око имовине прочитао више књига од тамо неких адвоката. Читајући тако те књиге он сада има више знања од неких адвоката - јер се он посветио само једном сегменту који је истражио до крајњих граница. Па ако је он то могао зашто и Ви то не би могли? Тако је он уштедио много новца који би отишао на адвоката! Исту ствар и Ви можете урадити - али са озбиљном преданошћу. Али опет уз упозорење - морате процијенити када узети адвоката а када не! Када је то у вашем интересу, а када је излишно бацати новац на њихове услуге. Све правне послове можете према законима одрадити сами! Можете пред судом и сами себе заступати! Али да ли Ви то можете у свом најбољем интересу урадити? Као што можете засукати рукаве и прихватити се поправљања аутомобила: да ли ћете поправити аутомобил или ћете га покварити? Да ли ћете га дјелимично поправити, па ће Вам се успут покварити, па ћете слетити у канал или се сударити с неким? То је она црта раздвајања гдје морате одлучити да то обавите сами или уз помоћ професионалца! Некада нећете моћи нешто урадити јер немате у некој области никаквог искуства. Питање нпр. писања тужбе је веома осјетљиво питање. Може се она написати и овако и онако, али да ли је написан коректно тужбени захтјев и да ли ћете га моћи протурити код суда то је такође једно посебно питање.

Овај сајт је тек у повоју! Он ће се развијати колико будем имао слободног времена. Настојаћу убацивати што је могуће више разноврснијег садржаја који ће покрити велику грађанску област права. Па свратите с времена на вријеме и погледајте у ком правцу се развија овај сајт. Прихватићу све Ваше оправдане сугестије, критике и размишљања!

Циљ сајта
Циљ овог сајт је да, бар у основи уведе грађа-
нина Републике Српске (али и осталих у окру-
жењу: у ФБиХ, Србији и Хрватској) у грађанско право. Доста је општих тема које могу искори-
стити сви са простора ex СФРЈ. Како се не би страдало због незанања - боље је бити обавије-
штен! У многим ситуаци-
јама је потребно потра-
жити услуге професио-
налаца - иако су такве услуге скупе. Али још може бити скупље нак-
надно парничење, нер-
вирање а понекад и гу-
битак права (читај: нов-
ца).
------------------------------------
Максима
С тог разлога, и стара римска максима вије-
ковима је гласила: "Не-
знање закона никога не оправдава!"
------------------------------------
Преузмите сајт
Преузмите овај сајт у једном компресованом самоотпакујућем *.exe фајлу и читајте га off-line (без качења на Internet)! Кликом на доњу слику преузмите фајл, форми-
рајте нови фолдер (ди-
ректориј) на вашем ра-
чунару, двоструко клик-
ните на преузети фајл, изаберите тај нови фолдер (browse) и кли-
ком на дугме "Install" распакујте фајл! Након тога у новом фолдеру пронађите и отворите "index.htm" фајл.

skini cio sajt
величина 853 Kb
.